SSC MTS EXAMINATION, 2017

0
123

1. What is the full form of IDA?
(a) Indian Development Association
(b) International Development Association
(c) Indonesian Development Association
(d) Italian Development Association
Ans – (b)
2. What is the record of all economic transactions of a country in a particular period called?
(a) Balance of Payment
(b) Fiscal Deficit
(c) Current Account Deficit
(d) Balance of trade
Ans – (a)
3. Which schedule of the Indian constitution deals with ‘Forms of Oath or Affirmations’?
(a) First Schedule       (b) Third Schedule
(c) Fifth Schedule       (d)Twelfth Schedule
Ans – (b)
4. Which Article of the Indian Constitution gives the arrested person the right to be presented before a magistrate within 24 hours?
(a) Article 24            (b) Article 21
(c) Article 22            (d) Article 14
Ans – (c)
5. Where was the capital transferred to, from Delhi by Muhammad Tughlaq?
(a) Agra                  (b) Lucknow
(c) Ferozabad          (d) Daulatabad
Ans – (d)
6. In which Indian city did the East India Company first landed?
(a) Calcutta                 (b) Bombay
(c) Madras                   (d) Surat
Ans – (d)
7. What is the value of Prime Meridian?
(a) 0° Latitude          (b) 0° Longitude
(c) 180° Longitude    (d) 180° Latitude
Ans – (b)
8. What is the Pluto called after August 2006?
(a) Planet          (b) Dwarf Planet
(c) Moon           (d) Blue Planet
Ans – (b)
9. Which is/are biotic components?
I. Plants
II. Animals
III. Soil
(a) Only I           (b) Only II
(c) Both I and II (d) All I II and III
Ans – (c)
10. Muscular contractions of alimentary canal are ______.
(a) Digestion         (b) Chewing
(c) Peristalsis        (d) Churning
Ans – (c)
11. Number of RBC increases if one lives at higher altitude because ______.
(a) There is less oxygen on mountains
(b) More heat is required in body for producing body warmth
(c) There are no germs in mountain air
(d) There is more oxygen on mountains
Ans – (a)
12. Rainbow is a natural phenomenon of _____ of light.
(a) Reflection       (b) Refraction
(c) Diffusion         (d) Dispersion
Ans – (d)
13. Which of the following statement is not true regarding electromagnets?
(a) They do not lose magnetism when electric current is switched off.
(b) They can be made very strong to lift heavy objects.
(c) They are used to separate magnetic material from junk.
(d) They attract pieces of iron.
Ans – (a)
14. Which of the following is not a part of Computer network?
(a) Bridge         (b) Cable
(c) Modem        (d) Mouse
Ans – (d)
15. Sub atomic particles of atoms are ______.
(a) Only protons
(b) Only neutron
(c) Both protons & neutron
(d) Proton, electron & neutron
Ans – (d)
16. The state in which molecular attractions are very strong is ______.
(a) Solid                 (b) Liquid
(c) Gas                   (d) None of these
Ans – (a)
17. All the interacting organisms in an area together with the non-living constituents of the environment form an _____.
(a) Ecology           (b) Hotspot
(c) Ecosystem       (d) System
Ans – (c)
18. Which among the following is not among the four key priority areas of National Action Plan for Children-2016?
(a) Survival
(b) Health and Nutrition
(c) Education and development
(d) Skill development
Ans – (d)
19. Who first measured the speed of light?
(a) William Gilbert   (b) Isaac Newton
(c) Olaus Roemer    (d) Albert Einstein
Ans – (c)
20. Heena Sidhu is associated with which sport?
(a) Hockey             (b) Cricket
(c) Table tennis      (d) Shooting
Ans – (d)
21. Phad paintings are type of ______ based paintings.
(a) Pen             (b) Scroll
(c) Brush          (d) None of these
Ans – (b)
22. Who among the following is not a recipient of Arjun Award 2017?
(a) Devendro Singh      (b) Harmanpreet Kaur
(c) Cheteshwar Pujara  (d) Geeta Phogat
Ans – (d)
23. Who is the author of the book named “Tale of two Cities”?
(a) Vikram Seth     (b) Charles Dickens
(c) Patrick White    (d) Shiv Khera
Ans – (b)
24. Which among the following is a bi-annual maritime exercise between Indian and Russian Navy?
(a) Hand-in -Hand     (b) Indra
(c) Surya kiran          (d) Konkan
Ans – (b)
25. Which among the following is not an operation performed by Indian Peace Keeping Force against LTTE as a part of the Indo-Sri Lankan Accord?
(a) Operation Viraat
(b) Operation Trishul
(c) Operation Checkmate
(d) Operation Meghdoot
Ans – (d)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here